Опанування основних навичок страхування, переміщення та позиціонування – ключ до успішної фізичної терапії (аналітичний огляд наукових інформаційних джерел) - Бойко, В.І.; Попович, Д.В.; Гевко, У.П.; Гавриленко, А.В.; Назарук, В.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Опанування основних навичок страхування, переміщення та позиціонування зумовлена сучасними викликами у сфері охорони здоров’я та реабілітації, зокрема зростання кількості пацієнтів з травмами та хворобами, безпекою пацієнтів, ефективністю фізичної терапії, професійною підготовкою фахівців та інноваціями у фізичній терапії. Мета: сформувати цілісне уявлення про методику фізичної терапії, яка спрямована на використання допоміжних засобів для опанування навичок переміщення, страхування та позиціонування пацієнтів. Матеріали та методи. За допомогою пошукових баз даних мережі Інтернет здійснено бібліосистематичний огляд джерел наукової інформації. Методами дослідження слугував контент-аналіз, структурно-логічний аналіз. Результати. Опанування основних навичок страхування, переміщення та позиціонування є невід’ємною частиною фізичної терапії, що має критичне значення для відновлення пацієнтів після травм, операцій або вроджених дефектів опорно-рухового апарату. Ці навички не лише забезпечують безпеку під час проведення терапевтичних процедур, а й сприяють ефективності реабілітації, полегшуючи пацієнтам процес адаптації до нових умов життя. Успішна реалізація опанування цих навичок вимагає індивідуального підходу, урахування фізичного стану пацієнта, його психологічних особливостей і мотивації. Отже, формування навичок страхування, переміщення та позиціонування стає ключовим етапом у забезпеченні якісної фізичної терапії, що веде до покращення якості життя пацієнтів та підвищення їх самостійності. Позиціонування є одним із найважливіших елементів успішної фізичної терапії. Правильне розташування тіла під час реабілітації допомагає не тільки досягти ефективних результатів, а й запобігти можливим ускладненням, як-от біль, контрактури чи пошкодження шкіри. Опанування навичок страхування, переміщення та позиціонування є критично важливим елементом фізичної терапії, що значно підвищує якість відновлення й покращує самостійність пацієнтів. Висновки. Установлено, що правильний вибір і використання допоміжних засобів для пересування, як-от тростини та милиці, допомагають не лише забезпечити безпеку пацієнта під час реабілітації, а й запобігти можливим ускладненням.