Вплив тривалого збройного конфлікту і пов’язаного з ним посттравматичного стресового розладу на ризик розвитку метаболічного синдрому серед цивільного населення: огляд літератури - Юрочко, Т.П.; Шевченко, М.В.; Вернигор, Ю.Г.; Майструк, П.О.; Скрипнікова, О.С. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета – визначити вплив посттравматичного стресового розладу (ПТСР) на ризик розвитку метаболічного синдрому (МС) серед цивільного населення країн із тривалими збройними конфліктами. ПТСР є важливим психічним розладом, який розвивається внаслідок впливу екстремальних стресових факторів. Його вплив на фізичне здоров’я, зокрема на розвиток МС, потребує детального аналізу. Матеріали та методи передбачають систематичний огляд наукових публікацій у базах даних Medline, PubMed, Scopus та Web of Science. Аналіз проведено на основі даних лонгітюдних досліджень і метааналізів, що охоплюють широкий спектр демографічних і соціальних груп. Результати дослідження вказують на значний зв’язок між ПТСР і компонентами МС, як-от абдомінальне ожиріння, артеріальна гіпертензія, гіперглікемія, інсулінорезистентність і дисліпідемія. Найвищий ризик виявлено серед ветеранів та осіб, які проживають у зонах тривалих конфліктів. Хронічний стрес, викликаний ПТСР, активує гіпоталамо-гіпофізарно-надниркову систему, що сприяє метаболічним порушенням. Висновки дослідження підтверджують потребу в інтеграції профілактичних заходів у програми громадського здоров’я. Це передбачає скринінг на ПТСР серед осіб із факторами ризику МС та розробку міждисциплінарних підходів до лікування і профілактики. Подальші дослідження мають зосередитися на довгостроковому моніторингу постраждалих.