Доступність стоматологічних послуг та чинники, які на неї впливають, за даними опитування населення - Стовбан, І.В.; Кузь, Я.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Стоматологічні захворювання є найбільш поширеними неінфекційними хворобами. Хоча більшості з них можна запобігти, вони залишаються суттєвим викликом популяційного здоров’я, вагомою проблемою громадського здоров’я та економічного тягаря загалом. В Україні у державну Програму медичних гарантій входить тільки ургентна стоматологічна допомога для дорослих та стоматологічна допомога дітям, що робить стоматологічну допомогу недоступною для більшості громадян.Мета: проаналізувати доступність стоматологічних послуг для населення та чинники, які на неї впливають.Матеріали і методи: Впродовж 2024 року за оригінальною авторською програмою провели крос-секційне медико-соціологічне дослідження 478 осіб, старших 18 років, мешканців Івано-Франківської області, які погодились взяти участь у дослідженні, підписавши відповідні поінформовані згоди.Розроблена анкета включала наступні блоки питань: соціально-демографічні характеристики респондентів; їх ставлення і застосування технологій з профілактики стоматологічних захворювань; характеристика способу життя; оцінка доступності стоматологічних послуг і чинників, що впливають на неї.Опитування проводилось на базі надкластерних закладів охорони здоров’я обласного центру.У структурі респондентів 48,3% складали особи чоловічої статі та 51,7% – жіночої; мешканці міст – 58,4%, сіл – 41,6%; віковий розподіл: до 30 років – 17,4%, 30–39 років – 17,6%, 40–49 років – 25,5%, 50–59 років – 18,2%, 60 років і старші – 21,3%. Статистична обробка результатів дослідження проводилась на основі створеної за допомогою Microsoft Excel бази даних шляхом розрахунку частоти ознак на 100 опитаних та її стандартної похибки (±m), а оцінку достовірності їх відмінностей у різних групах спостереження (чоловіки–жінки, місто–село, вікові періоди) здійснювали за критерієм відповідності хі-квадрат (χ2).Використали методи: епідеміологічний, соціологічний, медико-статистичний. Результати. Встановлено, що опитані громадяни мали досить високий рівень освіти: у 39,2% з них була вища освіта, у 33,7% – передвища (середня спеціальна), у 24,4% – середня загальна і у 13 осіб (2,7%) – початкова. Більшість респондентів (60,3%) оцінювали свій рівень доходів як середній, 29,8% – як низький і 9,9% – як вище середнього.Виявлено, що тільки 27,0% респондентів систематично слідкують за своїм стоматологічним здоров’ям та відвідують лікаря-стоматолога для огляду і санації ротової порожнини один (17,6%) чи два (9,3%) рази на рік. Натомість більшість опитаних або взагалі не звертаються до лікарів-стоматологів для профілактичних оглядів (44,6%), або роблять це нерегулярно (28,5%), головними чином, внаслідок браку коштів (65,1±3,3%) та необізнаності щодо важливості таких візитів (41,5±2,4%). З’ясовано, що для всіх респондентів, незалежно чи відвідують вони лікарів-стоматологів з профілактичною метою, чи ні, основними чинниками, які впливають на використання ними стоматологічних послуг є довіра до лікаря (61,1%) та його репутація (59,6%), вартість послуг (56,3%), ставлення персоналу до пацієнтів (49,2%), сучасність технологій та обладнання (46,6–47,0%) у закладі охорони здоров’я.Показано, що тільки п’ята частина (19,6%) опитаних вважали, що стоматологічна допомога є повністю доступною, а для більшості респондентів вона є частково (64,6%) або повністю (15,8%) недоступною. При цьому, найдоступнішими опитані громадяни вважали: ургентну стоматологічну допомогу (60,6% оцінили як повністю доступну і тільки 5,1% – як зовсім недоступну), видалення зубів (58,7% і 10,4% відповідно), рентген-діагностику (57,0% та 12,3%), лікування карієсу (52,2% і 7,1%) та профілактичні огляди (51,6% та 6,4%). Найменш доступними, на думку респондентів, є ставлення імплантів (18,6% і 56,4%), брекетів (20,4% та 55,5%) і протезування зубів (24,2% та 41,4%). Слід враховувати, що дослідження проводилось під час повномасштабного вторгнення російської федерації, яке могло створювати додатковий негативний вплив на доступність стоматологічної допомоги.Висновки. Необхідно розробити комплекс організаційних заходів з поліпшення доступності стоматологічних, зокрема профілактичних, послуг на державному, регіональному, індивідуальному та на рівні громад.