Стратегічні напрями діяльності територіальних громад гірської географічної зони по забезпеченню збереження та зміцнення здоров’я населення - Миронюк, І.С.; Слабкий, Г.О.; Білак-Лук’янчук, В.Й.; Маркович, В.П. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: розробити та експертно оцінити стратегічні напрями і ключові завдання територіальних громад гірської географічної зони по забезпеченню збереження та зміцнення здоров’я населення. Матеріали та методи. Матеріали: законодавчі акти та організаційно-методичні матеріали з реформування системи охорони здоров’я та діяльності територіальних громад. Результати експертної оцінки запропонованих стратегічних напрямів 32 незалежними експертами. Методи: бібліосемантичний, контент-аналізу, експертних оцінок, структурно-логічного аналізу. Результати. Запропоновано шість стратегічних напрямків діяльності територіальних громад гірської географічної зони з питань збереження та зміцнення здоров’я населення. Стратегічний напрям 1: Формування у населення відповідального ставлення до особистого здоров’я. Стратегічний напрям 2: Підвищення дітонародження та збереження і зміцнення здоров’я дітей. Стратегічний напрям 3: Створення умов для забезпечення здоров’язберігаючої поведінки. Стратегічний напрям 4: Формування здорового навколишнього середовища. Стратегічний напрям 5: Забезпечення населення доступною медичною та реабілітаційною допомогою. Стратегічний напрям 6: Забезпечення гідної якості життя людей з обмеженими можливостями. Для їх досягнення розроблені комплексні ключові завдання за кожним стратегічним напрямком. Також розроблено та рекомендовано для використання алгоритм дій на рівні територіальних громад по забезпеченню збереження та зміцнення здоров’я населення. Запропоновані стратегічні напрями з їх ключовими завданнями по забезпеченню збереження та зміцнення здоров’я населення територіальних громад гірської географічної зони проживання позитивно оцінені незалежними експертами. Висновки. Обґрунтування та розробка на рівні територіальних громад їх стратегічних напрямів діяльності по забезпеченню збереження та зміцнення здоров’я сприятиме прийняттю цільових програм та позитивному рішенню медико-демографічних проблем.