Концептуально-методичні підходи до розробки оптимізованої функціонально-організаційної системи медичної допомоги хворим на злоякісні новоутворення на регіональному рівні - Вороненко, Ю.В.; Шень, Ю.М. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета – виробити концептуально-методичні підходи до розробки оптимізованої функціонально-організаційної системи надання медичної допомоги хворим на злоякісні новоутворення на регіональному рівні. Матеріали і методи. Під час виконання дослідження були використані біблiосемантичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Методичною основою дослідження став системний підхід. Матеріалами дослідження слугували законодавчі акти України з реформування системи охорони здоров’я, дані наукової літератури та результати попередніх особистих досліджень.Результати. Концептуально-методичні підходи до розробки оптимізованої функціонально-організаційної системи медичної допомоги хворим на злоякісні новоутворення на регіональному рівні скеровані на усунення наявних проблем та забезпечення населення регіону доступною та якісною комплексною медичною допомогою при злоякісних новоутвореннях.Вони є комплексними і передбачають міжсекторальний підхід з розподілом завдань та функцій для кожного учасника процесу. Завдання для регіональної влади – прийняття регіональної цільової комплексної програми із забезпечення населення спеціалізованою онкологічною допомогою та забезпечення діяльності відповідної координаційної ради; забезпечення роботи громадського транспорту для можливості доїзду населення для отримання спеціалізованої онкологічної допомоги. Завдання для місцевої влади територіальних громад: прийняття місцевої цільової комплексної програми зі збереження онкологічного здоров’я населення або включення відповідного розділу до наявної програми збереження здоров’я населення; запровадження стимулів для безперервного вдосконалення компетенцій медичними працівниками первинної ланки та забезпечення сімейних амбулаторій необхідними засобами медичного призначення. Завдання для Національної служби здоров’я України – забезпечення максимального фінансування за державний кошт спеціалізованої онкологічної допомоги населенню. Завдання для системи спеціалізованої медичної допомоги – забезпечення доступної та якісної медичної допомоги. Завдання для системи первинної медичної допомоги – виявлення злоякісних новоутворень на ранніх стадіях розвитку, динамічний нагляд за хворими при злоякісних новоутвореннях, забезпечення паліативною допомогою в термінальних стадіях захворювання. Завдання для системи громадського здоров’я – формування у населення мотивованого відповідального ставлення до особистого здоров’я та прихильності до проходження цільових онкологічних профілактичних оглядів.Висновки. Використання запропонованих концептуально-методичних підходів дозволить розробити оптимізовану функціонально-організаційну систему медичної допомоги хворим на злоякісні новоутворення на регіональному рівні щодо забезпечення населення доступною та якісною онкологічною допомогою.