Тенденції захворюваності на злоякісні пухлини в Україні в 2014–2019 рр. на прикладі раку легень та грудної залози - Лукавецький, Н.О.; Володько, Н.А.; Гіпп, І.Г.; Присташ, Ю.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: аналіз тенденцій захворюваності на злоякісні новоутворення (ЗН) в Україні у період 2014–2019 рр. з акцентом на рак легенів у чоловіків та рак молочної залози у жінок. Вибір цих нозологічних форм зумовлений їхніми провідними позиціями у структурі онкозахворюваності серед чоловічого та жіночого населення відповідно. Актуальність дослідження зумовлена суттєвими демографічними, соціальними та медичними змінами в країні, спричиненими початком збройного конфлікту в 2014 р., пандемією COVID-19 у 2020–2021 рр. та повномасштабним вторгненням РФ у 2022 р. Ці події серйозно вплинули на функціонування системи охорони здоров’я, у тому числі онкологічної служби, та могли змінити характер і динаміку поширеності онкопатології.Матеріали та методи. У дослідженні використано дані Національного канцер-реєстру України за 2014–2019 рр. Територія Автономної Республіки Крим була виключена з аналізу через відсутність достовірних даних. Було досліджено загальну кількість випадків ЗН (згідно з МКХ-10: C00–C96), кількість випадків раку легенів у чоловіків (C33–C34) та раку молочної залози у жінок (C50). Аналізувалися вікова структура, статево-вікові коефіцієнти захворюваності (у п’ятирічних вікових групах), а також зміни в структурі онкопатології. Для кожного року обраховано показники за оновленими даними, уточненими у наступному році. Застосовано структурно-логічний підхід та методи медико-статистичного аналізу.Результати. У 2019 р. в Україні було зареєстровано 138 509 нових випадків раку, що на 2,37% більше, ніж у 2014 р. (135 307 випадків). Серед чоловіків кількість випадків зросла на 1% (із 65 415 до 66 021), а серед жінок – на 3,7% (із 69 892 до 72 488 випадків). Кількість випадків раку легенів серед чоловіків зменшилася на 6,8% – із 10 866 у 2014 р. до 10 126 у 2019-му. Відповідно, його частка в структурі онкопатології серед чоловіків знизилася з 16,6% до 15,3%. Водночас кількість випадків раку молочної залози у жінок зросла на 7,9% – із 13 641 до 14 720 випадків, а його частка – з 19,5% до 20,3%.Вікова структура свідчить про зростання частки пацієнтів віком 65 років і старше. У 2019 р. понад 52% випадків серед чоловіків та 48% серед жінок припадало саме на цю вікову категорію. Найвищі показники захворюваності на рак легенів у чоловіків спостерігалися у віці 70–74 років (окрім 2015 р.). Особливо помітним є зростання захворюваності у групі 80–84 років – зі 192,8 на 100 тис населення у 2014 р. до 255,6 у 2019 р. Серед жінок пік захворюваності на рак молочної залози припадав на вік 65–69 років, а в 2019 р. – на вік 70–74 років. За цей період показники у віковій групі 70–74 зросли з 143,0 до 195,5, а у групі 80–84 – із 95,5 до 146,4 на 100 тис населення. Висновки: Попри зменшення чисельності населення України загальна захворюваність на рак зростає. У структурі онкозахворюваності простежуються різноспрямовані тенденції: зменшення частки раку легенів у чоловіків та зростання частки раку ГЗ у жінок.Спостерігається чітка тенденція до зростання частки онкопатології серед людей старших вікових груп, що відповідає глобальним демографічним трендам і вимагає адаптації системи онкологічної допомоги.