Особливості впливу менструального циклу на фізичну працездатність жінок-спортсменок - Траверсе, Г.М.; Даниско, О.В.; Гордієнко, О.В.; Мизгіна, Т.І.; Москаленко, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
У статті проведено огляд останніх публікацій щодо впливу жіночих гормонів менструального циклу на спортивні результати. Як показано, гормональні коливання менструального циклу викликають множину процесів в організмі, пов'язаних із репродукцією. Мета: оцінити за даними літератури поточний стан наукових досліджень щодо впливу гормонального циклу на фізичну працездатність жінок-спортсменок. Матеріали та методи. У межах оглядової статті було застосовано систематичний підхід до аналізу літератури. Для збору даних використано наукові бази PubMed, Scopus, Web of Science та Google Scholar. Усього було переглянуто 1 563 статті. Пошук здійснювався за ключовими словами: «hormonal cycle», «physical performance», «female athletes», «menstrual cycle», «hormonal fluctuations». Було відібрано 102 статті, із яких після застосування критеріїв включення залишилося 54.Результати. У роботі показано значні труднощі у вивченні зазначеної вище проблеми, оскільки гормональний профіль може змінюватися при порушеннях менструального циклу, таких як дефекти лютеїнової фази або ановуляція, а також прийому оральних контрацептивів. Разом із тим більшість дослідників єдині у думці, що пізня фолікулярна фаза та овуляція є найкращими етапами для тренувань, зосереджених на швидкості та вибуховості, розвитку більш складних стрибків та спринтів.Навпаки, у лютеїновій фазі доцільно проводити тренування з нижчою інтенсивністю, які коливаються між мінімальним ефективним обсягом та адаптаційним максимумом. Дослідження також показали, що гормони менструального циклу впливають лише на тренувальні сесії, що вимагають зусиль, близьких до максимальних можливостей спортсменки. Вплив менструального циклу, доведений лише для найінтенсивніших типів елітних тренувань, може частково прояснити поточні суперечливі результати у дослідженнях.Висновки. 1. Важливість обізнаності тренерів щодо менструального циклу. 2. Необхідність індивідуального підходу.3. Оптимізація тренувального процесу через адаптацію до циклу. 4. Профілактика травм і підвищення продуктивності.5. Необхідність освітньої роботи.