Аналіз ключових тенденцій у фінансуванні перинатальної медичної допомоги за програмою медичних гарантій в Україні - Парій, В.Д.; Короткий, О.В.; Кожемякіна, Т.В.; Вежновець, Т.А.; Прус, Н.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: визначення ключових тенденцій у фінансуванні медичної допомоги в Україні за пріоритетними пакетами медичної допомоги за Програмою медичних гарантій «Медична допомога при пологах», «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» та «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».Матеріали та методи. Здійснено ранжований розподіл надавачів медичних послуг по областях за пакетом «Медична допомога при пологах» та пакетом «Медична допомога новонародженим при складних неонатальних випадках». Визначено показники кількості наданих медичних послуг у зв’язку з пологами та кількості наданих послуг медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках у закладах охорони здоров'я по областях України порівняно із середнім показником по Україні. Визначено тенденції щодо динаміки виплат від Національної служби здоров'я України за Програмою медичних гарантій у період із 2018 по 2023 р. Узагальнено та систематизовано інформацію щодо пакетів медичних послуг, пов’язаних із вагітністю, пологами та неонатальною допомогою. Розрахунки проведено у пакеті MedCalc® Statistical Software version 22.009 (MedCalc Software Ltd, Ostend, Belgium; https://www.medcalc.org; 2023).Результати. Автори засвідчують існуючу проблему невідповідності встановленого тарифу фактичним витратам ЗОЗ на надання перинатальної допомоги. Також установлений тариф не враховує відмінності у витратах на проведення фізіологічних пологів та кесарського розтину, що робить значний тиск на фінансові спроможності медичних підприємств та, відповідно, їх спроможність надавати якісну перинатальну допомогу пацієнткам на безоплатній основі, як того вимагають умови контрактів.Пакети медичної допомоги за Програмою медичних гарантій «Медична допомога при пологах» та «Медична допомога новонародженим при складних неонатальних випадках» належать до пріоритетних, отже, у повному обсязі фінансуються державою. Оплата по них постійно зростає, але не є достатньою для покриття витрат закладів охорони здоров’я. Кількість пологів у лікарні, нижча за 400 на рік, може негативно впливати на кваліфікацію лікарів. Аналіз показав, що кількість наданих послуг суттєво відрізняється між закладами охорони здоров’я відповідно до їх регіонального розміщення. Найбільш затребуваними з боку пацієнтів є ці послуги у місті Києві та великих обласних центрах, розташованих далі від лінії фронту, тобто в західній частині України. Водночас кількість ЗОЗ, що спеціалізуються на перинатальній допомозі у більш небезпечних регіонах, перебільшує попит на такі послуги, що призводить, по-перше, до недостатнього завантаження і, відповідно, недофінансування спеціалізованих ЗОЗ і, по-друге, негативно впливає на кваліфікацію лікарів завдяки зменшенню їх практичної професійної зайнятості. Обсяги фінансування перинатальної допомоги поступово зростають за рахунок збільшення розміру виплат на одну послугу. Але водночас зберігаються випадки використання інших джерел фінансування, що свідчить, на нашу думку, про недостатність такого фінансування, оскільки під час розрахунку тарифів не враховуються витрати на необхідні ліки та вироби медичного призначення.Висновки. Автори засвідчують існуючу проблему невідповідності встановленого тарифу фактичним витратам закладів охорони здоров'я на надання перинатальної допомоги. Також установлений тариф не враховує відмінності у витратах на проведення фізіологічних пологів та кесарського розтину. Обсяги фінансування перинатальної допомоги поступово зростають за рахунок збільшення розміру виплат на одну послугу. Але водночас зберігаються випадки використання інших джерел фінансування, що свідчить, на нашу думку, про недостатність такого фінансування, оскільки під час розрахунку тарифів не враховуються витрати на необхідні ліки та вироби медичного призначення. Потрібна подальша організаційна робота з регіоналізації перинатальної допомоги в Україні.