Питання збереження та зміцнення здоров’я населення регіону у стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2027 року - Вороненко, Ю.В.; Слабкий, Г.О.; Архій, Е.Й.; Маркович, В.П.; Білак-Лук’янчук, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: провести комплексний аналіз стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2027 р. в плані створення умов із забезпечення збереження та зміцнення здоров’я населення.Матеріали та методи. Матеріали: Стратегія розвитку Закарпатської області на період до 2027 р. Методи: бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу.Результати. Стратегія складається зі вступу та семи розділів. У ній представлено опис основних тенденцій та проблем соціально-економічного розвитку області, аналіз сильних сторін, можливостей розвитку, слабких сторін та загроз розвитку області, сценарії розвитку регіональної економіки, стратегічне бачення розвитку області. Представлено три стратегічні цілі: «Розвиток, орієнтований на людину», «Підвищення конкурентоспроможності регіону», «Охорона довкілля та збалансований розвиток гірських та сільських територій області». Кожна стратегічна ціль включає оперативні цілі та завдання і можливі сфери реалізації проєктів. Разом з економічним розвитком регіону питання збереження та зміцнення здоров’я населення у Стратегіє є пріоритетними. Завданнями оперативної цілі 1.3. «Формування доступного, інклюзивного, здоров'язберігаючого простору для фізичного відновлення та розвитку людини» є: забезпечення функціонування спроможної системи громадського здоров'я та формування здорового способу життя; формування спроможної мережі закладів охорони здоров'я всіх рівнів (у т. ч. зі створенням реабілітаційних відділень); охорона материнства та дитинства, поширення знань та практик щодо збереження репродуктивного здоров'я; розширення мережі закладів та створення інклюзивної спортивної інфраструктури. Інші стратегічні та оперативні цілі та їхні завдання спрямовані на створення безпечних умов проживання та можливості забезпечення здоров’язберігаючої поведінки.Стратегічні цілі Стратегії значною мірою узгоджені з Цілями сталого розвитку. Такий зв'язок свідчить, що Стратегія розвитку Закарпатської області на період до 2027 р. відповідає баченню орієнтирів досягнення Україною Цілей сталого розвитку на період до 2030 р.Висновки. Стратегія розвитку Закарпатської області на період до 2027 р. є документом, що визначає тенденції та основні проблеми соціально-економічного розвитку регіону, стратегічні та оперативні цілі, пріоритети розвитку регіону на відповідний період, основні завдання, етапи та механізми їх фінансування і реалізації, систему моніторингу та оцінки результативності. У Стратегії значну увагу приділено оптимізації умов зі збереження та зміцнення здоров’я населення регіону.