ВИКОРИСТАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ОЦІНКИ У ГЕРІАТРИЧНІЙ МЕДСЕСТРИНСЬКІЙ СПРАВІ - Hudáková, T.; Popovičová, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Догляд за геріатричним хворим має свої особливості. Кожен геріатричний пацієнт страждає від синдромів, характерних для цього віку. У роботі медичної сестри, яка обслуговує геріатричних хворих за методом сестринського процесу, вимірювальні шкали та інструменти оцінки відіграють незамінну роль, особливо при оцінці геріатричного пацієнта. Мета статті полягає в тому, щоб узагальнити доступні інструменти оцінки, які підходять для використання у пацієнтів літнього віку. Методи: використано метод огляду літератури. Результати. Ми узагальнюємо наявні інструменти оцінки та їх можливості використання в геріатричному догляді в області самодостатності, руху, ризику пролежнів, в області оцінки харчування та когнітивних функцій. Висновки. використання інструментів оцінки в геріатричному догляді приносить користь не тільки пацієнту, але й медичній сестрі. Їх використання можливе не тільки на етапі оцінки, а й постійно протягом усього підходу до геріатричного пацієнта.