ДЕЯКІ АСПЕКТИ РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ'Я СУЧАСНИХ ПІДЛІТКІВ - Русин, Л.П.; Дуткевич-Іванська, Ю.В.; Сабадош, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – оцінити та проаналізувати стан репродуктивного здоров’я сучасних підлітків. Матеріали та методи. Проведено аномімне анкетування дівчат-підлітків, віком 15-18 років, яке проводилось за спеціально розробленою анкетою. Дослідженням охоплено 60 респондентів. Методами дослідження слугували: медико-статистичний, соціологічний, структурно-логічний аналіз. Результати. Серед опитаних 86,7% знають, що таке репродуктивне здоров’я, 63,3% респондентів отримує інформацію про репродуктивне здоров’я з засобів масової інформації, 43,3% отримують інформацію від друзів та знайомих, 46,7% – в навчальних закладах, з газет та журналів отримує інформацію 15% респондентів, інформацію з науково-популярних книг про здоров’я обирають 35% респондентів, 18,3% – отримують інформацію у лікарів. За результатами аналізу 13,3% дівчат-підлітків у віковій когорті 15-16 років живуть статевим життям, а підлітки у 17-18 років – 36,6%. Виявлено прямий взаємозв’язок між частотою статевого життя у групі дівчат-підлітків та наявністю захворювань статевих органів. За даними анкет порушення менструального циклу відмічали 68,3% респонденток. Аналіз продемонстрував, що у підлітків 15-16 років низький рівень використання контрацепції з доведеною ефективністю – 23,3%. Висновки. Застосування анкет дозволяє виявити основні чинники порушень репродуктивного здоров’я дівчат-підлітків, запобігти ранньому початку статевого життя, небажаній вагітності, поширеності ІПСШ та удосконалити механізм формування знань щодо здорового способу життя.