МОЖЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФІЛАКТИКИ НАСЛІДКІВ ТРАВМ ТА ХВОРОБ КІСТКОВО-М’ЯЗОВОЇ СИСТЕМИ НА РІВНІ ГРОМАДИ - Брич, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: проаналізувати та обґрунтувати потенційні можливості організації заходів профілактики наслідків травм та хвороб кістково-м’язової системи на рівні об’єднаних територіальних громад. Матеріали та методи. Під час дослідження використані такі методи: бібліосемантичний, системний підхід та аналіз, структурно-логічний аналіз, моделювання. Матеріалами стали оприлюднені документи та інформаційні джерела ВООЗ, нормативно-правові акти України, публікації наукових досліджень. Результати. Визначені основні можливості організації профілактики наслідків травм та хвороб кістково-м’язової системи у територіальних громадах за участі заходів первинної медичної допомоги, фахівців з реабілітації та фахівців з громадського здоров’я. З метою узагальнення визначених можливостей профілактики створено перспективну модель її організації на рівні територіальних громад. Висновки. Організація ефективної профілактики наслідків травм та захворювань кістково-м’язової системи на рівні територіальної громади потребує злагодженої роботи різних ланок системи охорони здоров’я з визначенням основних їх функцій та напрямків взаємодії.