ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У РЕАБІЛІТАЦІЇ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ДОПОМІЖНИМИ ПРИСТОСУВАННЯМИ ТА ТЕХНІЧНИМИ ЗАСОБАМИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Дуб, M.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: дослідити передумови та стан забезпечення допоміжними пристосуваннями та технічними засобами у реабілітації осіб із інвалідністю у Закарпатській області. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали нормативно-правові документи України та показники аналітико-інформаційного довідника медико-соціальної реабілітації осіб з інвалідністю. Методи: системного аналізу, статистичний, графічний. Результати. Проведено аналіз показників рекомендацій із забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними пристосуваннями та технічними засобами в Закарпатській області в динаміці за 2017–2019 рр. Виявлено зменшення загальної кількості призначень в індивідуальних програмах реабілітації в отриманні крісла колісного на 4,2%, зниженні частки осіб з інвалідністю у забезпеченні допоміжними засобами для ходьби з ІІ групою на 15,3%, зростання частки осіб з ІІІ групою на 15,76% та збільшення на 54,2% частки осіб з ІІ групою інвалідності у забезпечені кріслами колісними. Висновки. Рівень забезпечення осіб із інвалідністю у реабілітації допоміжними пристосуваннями та технічними засобами у Закарпатській області за даними офіційних документів є достатнім, проте потребує більш детального вивчення співвідношення необхідних та фактично одержаних допоміжних пристосувань та технічних засобів реабілітації особами з інвалідністю (серед дорослих та дітей).