ГЕНДЕРНІ ВІДМІННОСТІ ПЕРЕБІГУ ГОСТРОГО РЕСПІРАТОРНОГО ВІРУСНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ SARS-COV2-19 - Туряниця, С.М.; Корчинська, О.О.; Поляк, М.А.; Гема-Багина, Н.М.; Симулик, В.Д.; Балога, О.А.; Золіна, О.В.; Поляк, І.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: проаналізувати та оцінити взаємозв’язок між перебігом коронавірусної інфекції та статтю пацієнта, наявністю супутніх захворювань та їх вплив на перебіг коронавірусного захворювання. Матеріали та методи. Нами було опрацьовано 50 історій хвороб пацієнтів, що поступали протягом грудня 2020 та січня 2021 року до Обласної клінічної інфекційної лікарні міста Ужгород з діагнозом «Інша вірусна пневмонія, 2019 nCoV гостра респіраторна хвороба». Результати. Серед пацієнтів, що ввійшли до групи досліджуваних, було 26 (52%) жінок та 24 (48%) чоловіка. З них перебіг хвороби середнього ступеню важкості спостерігався у 46 пацієнтів (93%) і у 4-х пацієнтів (7%) був важкий перебіг коронавірусної інфнекції. 15-ти пацієнтам (30%) з 50 проводилась підтримуюча киснева терапія, в тому числі, неінвазивна ШВЛ. Серед цих пацієнтів 6 були жінками, а 9 – чоловіками. Висновки. Гостре респіраторне вірусне захворювання SARS-CoV2-19 у жінок та чоловіків перебігає в основному однаково, але існують деякі відмінності. Так, наприклад, у нашому дослідженні потреба госпіталізувати жінок була частіше, ніж чоловіків. Можливо, це є наслідком психології жінки та чоловіка – жінка частіше звертається до лікаря та більш ретельно стежить за своїм станом самопочуття та здоров’ям.