ПАРАДИГМА МЕДИЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ У СУЧАСНИЙ ПЕРІОД - Гребняк, М.П.; Кірсанова, О.В.; Таранов, В.В.; Мікрюкова, Н.Г. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження. Обґрунтувати парадигму медичної географії у сучасний період Матеріали та методи. У роботі використовували бібліосемантичний, медико-географічний, структурно-логічний та аналітичний методи. Результати. Медична географія – наука, що вивчає вплив геоактивного простору на здоров’я людини, закони географічного поширення хвороб та інших патологічних станів серед населення. Пріоритетна мета медичної географії полягає у встановленні причинно-наслідкового зв’язку, що детермінує вплив біологічних/абіотичних чинників на здоров’я та є основою обґрунтування заходів зі збереження і зміцнення громадського здоров’я. Висновки. У результаті проведеного дослідження обґрунтована парадигма медичної географії складається з наступних блоків: мета, завдання, принципи, розділи, географічні фактори, громадське здоров’я, медико-географічна причинно-наслідкова діагностика, пріоритетні напрямки дослідження несприятливого впливу довкілля на здоров’я населення, профілактика несприятливого впливу довкілля на здоров’я населення. Системоутворюючою ланкою медичної географії є блок «Медико-географічна причинно-наслідкова діагностика», складовими якої є статистичні критерії, індикаторна патологія, ендемічні хвороби, географічна патологія та геопатогенні зони.