КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЕТАПНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ, ЩО ПЕРЕНЕСЛИ ЕКСТРЕНІ ХІРУРГІЧНІ ВТРУЧАННЯ НА ОРГАНАХ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ - Співак, А.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: визначити концептуальні підходи до формування до організації етапної реабілітації пацієнтів, що перенесли екстрені хірургічні втручання на органах черевної порожнини на засадах системного підходу в умовах становлення реабілітаційної галузі в країні. Матеріали та методи. Дослідження проводилося у два послідовні етапи. На першому етапі було проведено ситуаційний аналіз умов і спроможності надання реабілітаційної допомоги пацієнтам, які перенесли екстренні хірургічні втручання на органах черевної порожнини. Другий етап дослідження було присвячено формуванню концептуальних підходів до організації етапної реабілітації пацієнтів. Результати. В сучасних умовах в багатьох комунальних закладах охорони здоров’я, які надають екстрену хірургічну допомогу є потреба надання реабілітаційних послуг безпосередньо в хірургічному стаціонарі у ранній післяопераційний період, при цьому штатних фахівців реабілітаційної допомоги в даному закладі може і не бути, адже такої вимоги замовником медичних послуг до даного пакету медичної допомоги не вимагається. Розроблено концептуальні підходи до організації етапної реабілітації пацієнтів, що перенесли екстрені хірургічні втручання на органах черевної порожнини на засадах системно-цільового, системно-функціонального та системно-структурного аспектів системного підходу. Висновки. Пропоновані концептуальні підходи до організації етапної реабілітації пацієнтів, що перенесли екстрені хірургічні втручання на органах черевної порожнини дадуть можливість керівнику при плануванні роботи даної системи забезпечити умови її ефективного функціонування.