ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ СТАЦІОНАРНИХ ВІДДІЛЕНЬ МІСЬКОЇ ЛІКАРНІ ЗА 2018–2020 РОКИ - Плужнікова, Т.В.; Краснова, О.І.; Бєлікова, І.В.; Ляхова, Н.О.; Хорош, М.В.; Безбородько, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: аналіз динаміки показників діяльності роботи стаціонарних відділень м. Полтави за 2018-2020 роки. Матеріали та методи: показники стаціонарної медичної допомоги. В ході дослідження використано статистичний метод оцінки показників. Результати. Протягом 2020 року в лікарні працювало 235 ліжок. Індекс ефективності роботи в стаціонарі оцінюється по показниках використання ліжкового фонду – робота ліжка, оберт ліжка, середнє перебування на ліжку, середній час простою ліжка. Було проаналізовано роботу усіх стаціонарних відділень 1-а міської клінічної лікарні, окремо роботу відділень хірургічного профілю, показники роботи лабораторної служби та показники фізіотерапевтичної служби. За результатами проведення експертної оцінки II та III рівнів контролю розглянуті недоліки по веденню медичної документації та прийняті міри по їх усуненню. Висновки. Завідувачі стаціонарними відділеннями перезатверджують локальні протоколи надання медичної допомоги по нозологіям та маршрут пацієнтів у лікувальні заклади, контролюють дотримання стандартів обстеження та лікування хворих згідно клінічних протоколів надання медичної допомоги. Роль завідувачів відділень в організації роботи стаціонару має бути спрямована на впровадження сучасних технологій, відбір та залучення пацієнтів.