ПІДЛІТКОВА НАРКОМАНІЯ В СІМ’Ї: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА - Подолян, В.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Підліткова наркоманія є серйозною соціальною проблемою, зважаючи на значну небезпеку, яку представляють наркотики для здоров’я підростаючого покоління та всієї соціальної ситуації в цілому. Багато в чому недостатня увага сім’ї до проблем підростаючого покоління послужило причиною виникнення підліткової наркоманії та поширення цього явища в сучасному суспільстві. Актуальність дослідження обумовлюється загрозливими темпами поширення підліткової наркоманії в суспільстві й зниженням середнього віку підлітків, які вперше спробували наркотичні речовини. Мета. У зв’язку з цим, стаття спрямована на виявлення основних причин появи підліткової наркоманії в сім’ях та створення методів профілактики подібного явища. Матеріали та методи. Головний метод дослідження – метод аналізу, за допомогою якого було комплексно розглянуто питання підліткової наркоманії в сім’ї, зокрема причини та наслідки цього явища. Результати. Виявляються основні фактори, що штовхають сучасних підлітків до початку вживання наркотиків, розглядається роль сім’ї в подібному явищі, типи відносин всередині сімей, в яких розвивається підліткова наркоманія. Описуються передбачувані заходи профілактики підліткової наркоманії, які слід застосовувати для припинення поширення подібного явища в суспільстві. Висновки. Прикладна цінність даного дослідження полягає у визначенні причин виникнення підліткової наркоманії в сім’ї й розробці заходів профілактики виникнення подібного явища та його подальшого поширення в суспільстві.