ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ В ПРОГРАМІ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ОСТЕОАРТРИТ КОЛІННИХ СУГЛОБІВ - Майкова, Т.В.; Мельник, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: вивчити вплив лікувального харчування на мінеральний обмін та динамічну рухливість колінних суглобів хворих на гонартроз в умовах стаціонару. Матеріали та методи. Досліджено мінеральний гомеостаз 30 хворих на гонартроз. Результати. Виявлені розлади мінерального обміну, зокрема, гіперфосфатемію з достовірним підвищенням рівня фосфору в 1,4 рази, гіпокальціємію з достовірним зниженням концентрації іонізованої фракції кальцію у 80,0% пацієнтів та майже у половини – загального кальцію за рахунок посиленої його екскреції в 2,7 рази (р<0,001). При цьому дефіцит кальцію асоціюється з надлишковою масою тіла пацієнтів. Висновки. Додавання до лікувального харчування хворих на остеоартрит колінних суглобів дієтичної добавки, яка містить вітамін D3, сприяє відновленню кальцій-фосфорного балансу. Включення до лікувального раціону пацієнтам з надлишковою масою тіла функціонального продукту харчування, який містить комплекс поліненасичених жирних кислот, поряд зі зміною технології приготовлення їжі, спрямованого на скорочення вмісту трансжирів, дозволяє досягти відновлення маси тіла, зменшення інтенсивності больового синдрому та покращення функціональної здібності колінних суглобів.