РОЗРОБКА УКРАЇНОМОВНОЇ ВЕРСІЇ ОПИТУВАЛЬНИКА «TEAM EFFECTIVENESS QUESTIONNAIRE» - Клименко, І.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: забезпечити інформаційну складову управлінських рішень з оцінки ефективності міждисциплінарних команд для надання медичної допомоги пацієнтам. Матеріали та методи: використані оригінальний опитувальник «Team Effectiveness Questionnaire», розроблений London Leadership Academy, National Health Service; 119 заповнених бланків анкет учасників пілотних досліджень; наукові джерела (20 од.); застосовані методи: логіко-структурного, компаративного аналізу; експертних оцінок; соціологічний; медико-статистичний. Результати. Розроблено україномовну версію опитувальника «Оцінка ефективності команди» у декілька етапів: два незалежних прямих переклади з англійської на українську мову; синтез двох перекладів і формування попередньої фінальної версії; два зворотних переклади; експертна оцінка фінальної версії; два пілотних дослідження. Доведена змістовна, зовнішня, дискримінантна валідність (значення t-критерію по кожному твердженню > 1,75 при критичному значенні 1,75 при n ≥ 25) та внутрішня узгодженість (коефіцієнт Альфа–Кронбаха α = 0,993) тверджень україномовної версії опитувальника. Висновки: розроблена україномовна версія опитувальника «Оцінка ефективності команди» може бути використана як інструмент інформаційного забезпечення керівників в закладах охорони здоров’я України.