ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ФОРМУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Сірчак, Є.С.; Фабрі, З.Й.; Барані, В.Є. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Хронічний панкреатит (ХП) – одне з поширених гастроентерологічних захворювань, яке становить близько 8–10% у структурі усіх захворювань органів травлення. Слід зазначити, що переважна більшість хворих на ХП (приблизно 25% пацієнтів) через 10 років після встановлення діагнозу ХП змушені залишити свою професійну діяльність або стають інвалідами. Мета – визначити фактори, що впливають на формування ХП у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу в Закарпатській області. Матеріали та методи. Обстежено 64 хворих на ХП та ЦД 2 типу. Усім обстеженим пацієнтам проведено загальноклінічні дослідження. Результати. Серед обстежених на ХП та ЦД 2 типу переважали жителі міста (59,4% хворих), тоді як жителі села складали 40,6% – р<0,05. Встановлено, що серед обстежених хворих на ХП та ЦД 2 типу майже з однаковою частотою визначається особи, що здобули вищу освіту та середньо-спеціальну освітою (40,6% та у 42,2% відповідно). Виявлено високий відсоток пацієнтів з ХП та ЦЦ 2 типу, які не мають постійне місце роботи (34,4%). Серед жителів сільської місцевості Закарпатської області переважали пацієнти на ХП та ЦД 2 типу з надмірною вагою (38,5%) та нормальною вагою (23,1%) – р<0,05, а серед хворих, що проживають у містах Закарпатської області, переважали пацієнти з ожирінням І ст. (42,1% – р<0,01) та ожирінням ІІ ст. і надмірною вагою тіла (21,1%). Висновки. У хворих ХП при ЦД 2 типу частіше виникає у обстежених, що не мають постійного місця роботи, але при цьому мають вищу освіту. ХП при ЦД 2 типу частіше встановлено у обстежених, що проживають у містах Закарпатської області, які при цьому мають надмірну вагу та ожиріння різної ступені вираженості.