PROPER ADHERENCE TO PHARMACOTHERAPY IN THE ELDERLY - Babecka, J.; Lacko, A. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Автори мають справу із людьми похилого віку та їхніми зусиллями виконувати вказівки медичних працівників щодо вживання ліків. Кінетика та динаміка лікарських засобів під час старіння людини є предметом вивчення в геріатричній фармакології. Це поле також розглядає шкідливі ефекти наркотиків та їх взаємодії. На фармакотерапію в літньому віці в основному впливають літній вік та зміни в організмі. Старіння саме по собі є фізіологічним процесом, який до 60 років протікає відносно повільно, потім прискорюється протягом 10 років, а через 70 років знову сповільнюється. Зміни у фармакодинаміці в літньому віці зумовлені зміною рівня рецепторів та змінами гомеостазу організму. Може бути менша або більша кількість рецепторів, зміна провідності сигналу або зміна кінцевої реакції клітини.