ОЦІНКА ПОТЕНЦІЙНОЇ ПОТРЕБИ В РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ПОСЛУГАХ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ЕКСТРЕНИХ ХІРУРГІЧНИХ ВТРУЧАНЬ НА ЧЕРЕВНІЙ ПОРОЖНИНІ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Миронюк, І.С.; Співак, А.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – визначити річну оціночну потребу в реабілітаційних послугах пацієнтів, жителів Закарпатської області, які пройшли ургентні оперативні втручання на черевній порожнині з приводу гострих захворювань органів черевної порожнини. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження визначено систему реабілітаційної допомоги для контингенту пацієнтів хірургічних стаціонарів, яким було проведено екстрені хірургічні втручання на органах черевної порожнини. Предмет дослідження – обсяг загальної потреби в реабілітаційних послугах пацієнтів, що перенесли ургентні операційні втручання на органах черевної порожнини. В досліджені було застосовано наступні методи: бібліосемантичний, контент-аналізу медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги, статистичний та структурно-логічного аналізу. Результати. В усіх опрацьованих стандартах та клінічних протоколах передбачено проведення окремих реабілітаційних заходів з арсеналу фізичної терапії безпосередньо в хірургічних стаціонарах в ранньому післяопераційному періоді. Щорічно в Закарпатській області потребують реабілітаційної допомоги від 2100 до 2320 пацієнтів, що перенесли екстрені хірургічні втручання з приводу гострих захворювань органів черевної порожнини, із них від 750 до 900 осіб, це діти вікової категорії від 0 до 17 років. При плануванні ресурсного забезпечення (кадрового і матеріально-технічного) програм комплексної реабілітації даного контингенту пацієнтів необхідно орієнтуватися на оціночний показник забезпечення потреби 2213-2220 пацієнтів всього. В той же час необхідно враховувати, що значна частка (близько 64%) даної категорії пацієнтів скоріш за все будуть потребувати мінімального набору реабілітаційних заходів. Висновки. Усі, без винятку, пацієнти, які перенесли екстрені хірургічні втручання з приводу гострих захворювань органів черевної порожнини потребують реабілітаційної допомоги уже починаючи з раннього післяопераційного періоду. Загалом, щорічно в Закарпатській області потребують реабілітаційної допомоги від 2100 до 2320 пацієнтів, що перенесли екстрені хірургічні втручання з приводу гострих захворювань органів черевної порожнини.