ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ ПОВЕДІНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ У БОРОТЬБІ З COVID-19 - Сміянов, В.А.; Курганська, В.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – вивчення сукупності прикладних наукових знань та доказів, які впливають на рішення людей та їх поведінку та можуть бути застосовані у боротьбі з COVID-19. Матеріали та методи. Структура дослідження включала: висвітлення основних питань профілактичної боротьби з коронавірусом з урахуванням знань та методів поведінкової економіки, які були розроблені на основі власних досліджень (метод соціального експерименту, анкетування) з подальшою статистичною обробкою даних та на основі найбільш актуальних даних світової літератури. Результати. В ході експериментальних досліджень та соціальних опитувань доведено, що застосування поведінкових методів у комбінації із профілактичними заходами суттєво впливає на поведінку громадян, зменшуючи можливість передачі вірусу. Висновки. Втручання, що базується на поведінковій економіці, передбачають, з одного боку, можливість здійснення певних змін в поведінці людей, які можуть перетворити нові звички на більш довгострокові переваги для здоров’я, а з іншого – зниження ризику переобтяження системи охорони здоров’я, що є одним з головних питань, які викликають стурбованість, пов’язану з пандемією COVID-19.