ДИНАМІКА ТА ОСОБЛИВОСТІ СМЕРТНОСТІ, ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ЗЛОЯКІСНІ НОВОУТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ, ЗОКРЕМА З ЇХ ЛОКАЛІЗАЦІЄЮ В ПРЯМІЙ КИШЦІ - Клюсов, О.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
В публікації наведено результати вивчення показників смертності, захворюваності на злоякісні новоутворення серед різних статево-вікових груп населення України та м. Києва, як прикладу мегаполісу в Україні (в розрізі основних адміністративних територій (районів) на основі проведення аналізу даних офіційної статистики. Метою дослідження стало вивчення регіональних, статевих і вікових особливостей показників смертності, захворюваності на злоякісні новоутворення, тенденцій їх динаміки серед населення України на основі проведення аналізу даних офіційної статистики в порівнянні з попередньо описаними в наукових публікаціях тенденціями. Матеріалами для дослідження слугували дані офіційної статистичної звітності закладів охорони здоров᾽я областей України та районів міста Києва. В дослідженні були використані класичні методи соціальної медицини, а саме бібліосемантичний, медико-статистичний, аналітико-синтетичний та контент-аналізу. За результатами проведеного за період 2011-2017 рр. дослідження були виявлені області України з високими рівнями смертності, захворюваності на рак у різних вікових групах чоловіків і жінок. Доведено, що сформовані тенденції смертності та захворюваності на злоякісні новоутворення серед населення міста Києва, в цілому відповідають загальноукраїнським, проте мають суттєві особливості. У висновках обґрунтовано потребу подальшого вивчення в динаміці виявлених регіональних та статево-вікових особливостей показників смертності, захворюваності на злоякісні новоутворення в розрізі областей України та в м. Києві для з’ясування ймовірних медико-організаційних причин їх формування та обґрунтування доцільності формування регіональних програм профілактики злоякісних новоутворень, зокрема на прикладі попередження розвитку раку з локалізацією в прямій кишці.