НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ В ЗАГОЄННІ РАН - Поповічева, М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Пролежні є найбільш проблематичним ускладненням в охороні здоров’я. Поява і кількість пролежнів є відображенням якісного медичного догляду. Сестра по догляду є членом мультидисциплінарного колективу і при утворенні пролежнів грає важливу роль, тому вона повинна володіти адекватної інформацією про сучасні можливості в лікуванні пролежнів і використовувати ці можливості в практичній діяльності. Результати. У цій статті ми звертаємо увагу на дії сестри по догляду в попередженні пролежнів. Акцентуємо увагу на окремі тренди в лікуванні пролежнів як, наприклад, сучасний перев’язувальний матеріал, вакуумна терапія, личиночная терапія, лікування світлом, лікування стовбуровими клітинами. Висновки. Широкий спектр продуктів в сучасному лікуванні і обстеженні пролежнів дозволяє знайти максимально індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Важливі: моніторинг, контроль і розшукування пацієнтів, які знаходяться в групі ризику, визначення стану шкіри пошкоджених місць, визначення причин виникнення пролежнів, освічені й добре підготовлені сестри по догляду.