МАГНІЙ В ОРГАНІЗМІ ТА ЙОГО РОЛЬ У ФОРМУВАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ - Клітинська, О.В.; Стішковський, А.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Проаналізувати дані літератури стосовно ролі магнію у формуванні здоров’я дітей, зокрема стоматологічного статусу. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали наукові розробки вітчизняних та закордонних дослідників. В ході дослідження використано бібліосемантичний метод та структурно-логічний аналіз. Методичною основою дослідження став системний підхід. Результати. Захворюваність на карієс у дітей зростає, не зважаючи на велику увагу дослідників до цієї проблеми. Роль есенціальних елементів у формуванні здоров’я дітей є визначальною. Магній, як необхідний макроелемент відіграє важливу роль у формуванні повноцінної структури емалі зубів, проте його роль вивчена не достатньо. Висновки. Дефіциту магнію в популяції становить від 16 до 42%. Магній є антагоністом кальцію, приймає активну участь у підтриманні стабільності кристалічної решітки емалі зубів і відповідно його недостача негативно впливає на стан твердих тканин зубів, особливо у дітей.