ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ РЕТЕНОВАНИХ ЗУБІВ З НЕСТАЧЕЮ МІСЦЯ В ЗУБНОМУ РЯДУ З УРАХУВАННЯМ МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНОГО ПІДХОДУ - Бродецька, Л.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: підвищення ефективності ортодонтичного лікування ретенованих зубів (РЗ) із нестачею місця в зубному ряду, шляхом мультидисциплінарного обгрунтування діагностично-лікувальних заходів на підставі вивчення молекулярних механізмів порушення кісткового ремоделювання процесів прорізування зубів та диференційованого застосування ортодонтичних зусиль залежно від виду прикусу. Об’єкт і методи дослідження. Обстежені (клінічними та рентгенологічними методами) та проліковані 109 пацієнтів віком 9-35 років із ретенованими зубами та нестачею місця в зубному ряду (62 в змінному прикусі, 47 – в постійному). 18 пацієнтам проведено оцінку стану цитокінової системи в кістковій тканині альвеолярного відростку. Статистична обробка за допомогою комп’ютерних програм MS Exel та Origin. Результати. Ретенованими найчастіше були ікла з глибиною залягання до 7 мм із зміщенням в сагітальному напрямку та кутом нахилу більше 10°. Вивчення стану цитокінової системи RANKL/RANK/OPG та транскрипційного фактора NF-ΚB у пацієнтів з ретенцією зубів показало підвищення у 1,75 рази RANK, що свідчить про накопичення у зоні ретенції попередників остеокластів. Це дозволить ефективно застосовувати механічні зусилля для переміщення ретенованих зубів. Розроблений діагностично-лікувальний комплекс заходів для пацієнтів із ретенованими зубами складається мотиваційного, діагностичного та лікувального блоків. Висновки. Розроблений мультидисциплінарний діагностично-лікувальний комплекс корекції ретенованих зубів з нестачею місця в зубному ряду достовірно скорочує терміни та підвищує ефективність лікування.