ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ЙОГИ У ПОЛІПШЕННІ АМПЛІТУДИ РУХУ ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ У ЖІНОК З ПОСТМАСТЕКТОМІЧНИМ СИНДРОМОМ - Одинець, Т.Є. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: визначити ефективність застосування засобів йоги у поліпшенні амплітуди руху верхньої кінцівки у жінок з постмастектомічним синдромом. Об’єкт і методи дослідження. Обʼєктом дослідження стали 50 жінок з постмастектомічним синдромом, середній вік досліджуваних склав 57,47±0,53 років; час після виконання мастектомії за Мадденом – 3,8±0,87 тижні. За ступенем поширення пухлинного процесу у жінок діагностовано I, II-а та II-б стадію пухлинного процесу (Т1-2N0-1М0); усім хворим виконувалась адʼювантна променева терапія. В роботі використовувалися такі методи дослідження: аналіз літературних джерел та емпіричних даних; гоніометрія; методи математичної статистики. Результати досліджень: під впливом занять йогою в ОГ відбулося достовірне поліпшення згинання – на 73,28 градуса (р<0,001), розгинання – на 20,16 градуса (р<0,001), відведення – на 73,08 градуса (р<0,001), а також внутрішньої – на 16,04 градуса (р<0,001) – та зовнішньої – на 17,60 градуса (р<0,001) – ротації порівняно з вихідними значеннями на оперованій стороні. Показник згинання на оперованій стороні був вищий в ОГ порівняно з ГП на 11,76 градуса (р<0,01), розгинання – на 13,92 (р<0,001), відведення – на 31,24 градуса (р<0,001), зовнішньої ротації – на 8,16 градуса (р<0,01), внутрішньої – на 4,36 градуса (р<0,05). Висновки. Отримані результати свідчать про те, що йога є дієвим та безпечним засобом для поліпшення активної амплітуди руху у жінок з постмастектомічним синдромом.