ПРОГНОЗУВАННЯ АКУШЕРСЬКИХ УСКЛАДНЕНЬ У ЖІНОК З ВПЕРШЕ ВИЯВЛЕНОЮ РЕПЛІКАТИВНОЮ АКТИВНІСТЮ ГЕПАТИТУ В - Міцода, Р.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – простежити перебіг вагітності, пологів, післяродового періоду у жінок з вперше виявленою реплікативною активністю гепатиту В під час вагітності та ранній неонатальний період їх новонароджених для прогнозування та попередження акушерських ускладнень. Проведене обстеження 43 жінок, які страждали на гострий гепатит В протягом вагітності та їх новонароджених і 100 соматично здорових жінок та їх новонароджених. Усі жінки з вперше виявленою реплікативною активністю збудника гепатиту В під час вагітності були поділені на дві групи: з акушерськими ускладненнями в пологах та без патологічних акушерських змін протягом родового акту. На основі аналізу 54 факторів відібрали 12 найбільш значущих факторів для прогнозування виникнення акушерських ускладнень в пологах саме для жінок з вперше виявленою реплікативною активністю ГВ під час гестації. Ймовірність виникнення акушерських ускладнень статистично вірогідно (р<0,05) збільшується у міру зростання ступеня ризику. При І ступені ризику ймовірність виникнення акушерських ускладнень не 1перевищує 21,1%, тоді як вже при ІІ ступені він сягає 66,7% (р<0,05).