ВПЛИВ СМІТТЄЗВАЛИЩ НА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ТА РІВЕНЬ ПОШИРЕНОСТІ ЗАХВОРЮВАНЬ СЕРЕД СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ - Делеган-Кокайко, С.В.; Слабкий, Г.O. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – вивчити вплив сміттєзвалищ захворюваність та поширеність хвороб серед сільського населення. Матеріали та методи. Дослідження було проведено у сільськогосподарському Міжгірському районі Закарпатської області, на території якого діє сертифіковане сміттєзвалище у селищі Тишне та 64 незареєстрованих сміттєзвалища. Було проведено візуальну інспекцію сертифікованого сміттєзвалища у селищі Тишне та вивчено хімічний склад ґрунту. З метою визначення впливу сміттєзвалищ на здоров’я населення району було застосовано статистичні показники, а також проведено порівняння між показниками захворюваності і поширеності хвороби серед сільського населення Міжгірського району та Закарпатської області в основних категоріях хвороб за період 2015–2017 років. Результати та обговорення. В ході дослідження було виявлено наявність негативного впливу на швидкість поширення захворювання серед сільського населення і поширеність захворюваності в певних категоріях захворювань. Таким чином, наявність сміттєзвалищ сприяє підвищенню рівня захворюваності на хворобу в наступних категоріях: нервової системи, деяких інфекційних і паразитарних захворюваннях, ендокринної системи, харчових і метаболічних розладів, травм, отруєнь і деяких інших зовнішніх чинників, захворювань крові та кровотворних органів та індивідуальних розладів, пов’язаних з імунним механізмом. Також наявність сміттєзвалищ негативно впливає на поширеність захворювань в наступних категоріях: нервова система, захворювання крові і кровотворних органів і певні розлади, пов’язані з імунним механізмом, травмами, отруєнням і деякими іншими зовнішніми чинниками, захворювань сечостатевої системи та деяких інфекційних і паразитарних захворювань.