ЯКІСТЬ ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ МЕГАПОЛІСУ, ЩО ПЕРЕНЕСЛИ ЦЕРЕБРАЛЬНИЙ ІНСУЛЬТ - Прокопів, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити якість життя мешканців мегаполісу працездатного віку, які перенесли ішемічний церебральний інсульт. Матеріали та методи. Методи дослідження: соціологічний, статистичний, структурно-логічного аналізу. З використанням адаптованої версії стандартизованого опитувальника SF-36 було опитано 427 мешканців м. Києва працездатного віку, які перенесли ішемічний церебральний інсульт. Обстежені розділені на три групи в залежності від рівня отримання реабілітаційних послуг. Результати та обговорення. Проведена оцінка рівня якості життя осіб працездатного віку, які проживають у мегаполісі і перенесли церебральний інсульт дозволила встановити статистично значущі відмінності фізичної та психологічної компоненти в залежності від рівня проходження після-стаціонарної реабілітації. Більш високий рівень якості життя мають особи, які в після стаціонарному періоді пройшли повний курс реабілітації, а низький рівень якості життя мають особи, які реабілітацію не проходили. Висновки. Отримані результати є підгрунттям для запровадження системи реабілітаційної допомоги для осіб, які перенесли церебральний інсульт.