ЩОДО ОВОЛОДІННЯ МАГІСТРАМИ ТЕОРЕТИЧНИМИ ТА ПРАКТИЧНИМИ КОМПЕТЕНЦІЯМИ ВІДПОВІДНО ДО ОСНОВНИХ ОПЕРАТИВНИХ ФУНКЦІЙ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я - Слабкий, Г.О.; Миронюк, І.С.; Білак-Лук’янчук, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – розробити шляхи оволодіння магістрами громадського здоров’я сучасними компетенціями. Матеріали та методи. Використано методи: контент-аналізу, структурно-логічного аналізу, описового моделювання. Матеріали дослідження: документи ВООЗ та України з питань підготовки магістрів громадського здоров’я та їх компетенції. Результати. Встановлена невідповідність компетенцій кадрів громадського здоров’я, які розробила ВООЗ та які визначені стандартом вищої освіти і освітніми програмами в Україні. Навчальний план освітньо-наукової програми магістратури нерівномірно забезпечує оволодіння магістрами сучасними компетенціями відповідно до основних оперативних функцій громадського здоров’я. Висновки. Узгодити компетенції для кадрів громадського здоров’я, які розробила ВООЗ та визначені стандартом вищої освіти і освітніми програмами підготовки магістрів в Україні. Проаналізований навчальний план освітньо-наукової програми магістратури за спеціальністю «Громадське здоров’я» підлягає корекції по забезпеченню оволодіння особами, що навчаються сучасними компетенціями відповідно до основних оперативних функцій громадського здоров’я. В навчальному процесі рекомендується широко застосовувати сучасні методи та форми навчання.