ГІНЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ДИТЯЧОГО ВІКУ, ЯК ПРОБЛЕМА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ТА СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ - Щербинська, О.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити та проаналізувати окремі показники стану гінекологічного здоров’я дівчат-підлітків як проблему громадського здоров’я та сімейної медицини. Матеріали та методи. При проведені дослідження застосовано статистичний метод. Матеріалами дослідження стали дані галузевої статистичної звідності за 2014, 2017 та 2018 роки. Результати та обговорення. Встановлено, що не зважаючи на скорочення, в Україні реєструються серед дівчат-підлітків високі рівні абортів (1,35) та захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом в тому числі сифілісом (2,86), гонококовою (2,67) та хламідійною (9,36) інфекціями, трихомоніазом (59,97) та урогенітальним мікоплазмозом (21,01 на 1000 дівчат відповідного віку). В Україні відмічається зростання у дівчат-підлітків у віці 15–17 років включно розладів менструацій (59,42). Висновки. Вказана ситуація потребує від служби громадського здоров’я та сімейних лікарів посилення профілактичної роботи з формування у дівчат безпечної статевої поведінки та формування відповідального відношення до збереження репродуктивного здоров’я.