РОЗВИТОК ПРОСТОРОВОГО ОРІЄНТУВАННЯ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ОСІБ ІЗ ТЯЖКИМИ ПОРУШЕНЯМИ ЗОРУ ТА СЛІПОТОЮ У САНАТОРНО-КУРОРТНИХ УМОВАХ - Копитіна, Я.М.; Арєшина, Ю.Б.; Перепеченко, Л.М.; Бугаєнко, Т.В.; Беспалова, О.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – розвиток та засвоєння навичок просторового орієнтування у осіб із тяжкими порушеннями зору та сліпотою засобами фізичної терапії у санаторно-курортних умовах. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 245 осіб із інвалідністю, які мають тяжкі порушення зору або сліпоту, віком від 18 до 35 років. При оцінці точності просторового параметру рухів було застосовано пробу на пропріорецептивну чутливість. Результати. Первинне проведення проби на пропріорецептивну чутливість показало, що задовільні тести згинання правої руки на гострий кут було зафіксовано у 78 осіб (32%), на прямий кут – 101 особа (41%), на тупий кут – 59 осіб (24,1%), а задовільні тести згинання лівої руки на гострий кут було зафіксовано у 93 осіб (38%), на прямий кут – 108 осіб (44%), на тупий кут – 37 осіб (15%). Повторний тест на згинання правої руки на гострий кут після проходження програми фізичної терапії виконали 101 особа (41%), на прямий кут – 150 осіб (61%), на тупий кут – 81 особа (33%). Тест на повторне згинання лівої руки на гострий кут після проходження програми фізичної терапії виконали 115 осіб (47%), а прямий кут – 123 особи (51%), на тупий кут – 108 осіб (44%). Висновки. Отримані дані свідчать про поліпшення пропріоцептивної чутливості обстежених осіб, які мають особливі потреби, із патологіями органів зору.