СИТУАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ СЕРЕДНІМИ МЕДИЧНИМИ КАДРАМИ - Керецман, А.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – дослідити та проаналізувати динаміку рівня забезпечення системи охорони здоров’я МОЗ України молодшими спеціалістами з медичною освітою. Матеріали та методи. Під час виконання роботи використано статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Матеріалами дослідження стали дані галузевої статистичної звітності за 2014 та 2018 роки. Результати. Кількість штатних посад молодших спеціалістів з медичною освітою в системі охорони здоров’я МОЗ України скоротилася на 16161,5 і склала 344161,25, а рівень забезпеченості ними на 2,32 на 10 тис. населення і склав 81,98. При цьому розрив між штатними та зайнятими посадами збільшився на 6823,75 (32,1%) і склав 28104,0, а розрив між штатними посадами та фізичними особами збільшився на 16617,5 (117,6%) і склав 30749,25. Рівень забезпеченості фізичними особами молодших спеціалістів з медичною освітою в системі охорони здоров’я МОЗ за п’ять років скоротився на 6,3 (7,8%) на 10 тис. населення і склав 74,7, а число молодших спеціалістів з медичною освітою, які працюють в сільській місцевості скоротилося на 4856 (11,2%) і склало 38417. При цьому частка атестованих молодших спеціалістів з медичною освітою збільшилася на 3,4% і склала 72,5%, а частка їх пенсійного віку скоротилася на 1,0% і склала 12,7%. Висновки. В системі охорони здоров’я МОЗ України в динаміці п’яти років дослідження (2014–2018 рр.) відмічається кризова ситуація щодо забезпеченості молодшими спеціалістами з медичною освітою.