ДІАЛЕКТИКА РОЗВИТКУ МЕДИКО-ПРОФІЛАКТИЧНОЇ СПРАВИ - Гребняк, М.П.; Щудро, С.А.; Кірсанова, О.В.; Таранов, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження. Аналіз діалектичних законів і принципів розвитку медико-профілактичної справи. Матеріали та методи. Вивчили матеріали світових та вітчизняних літературних джерел. В роботі використані бібліосемантичний, структурно-діхронний, аналітичний, структурно-логічний методи і контент-аналізу. Результати. Протягом тисячоліть відбувався постійний пошук здоров’язберігаючих технологій. Структурно-діхронний метод дозволив виділити емпіричний, дореволюційний, революційний і сучасний етапи становлення медико-профілактичної справи. На сучасному етапі пріоритетними інструментами медико-профілактичної справи є ризик-орієнтовані моделі, інноваційні здоров’я формуючі технології в системі громадського здоров’я. Висновки. Пріоритетними діалектичними законами розвитку медико-профілактичної справи є закон взаємного переходу кількісних змін у якісні (що є основою диференціації різних станів здоров’язберігаючих технологій) і закон заперечення заперечення (детермінує поступальний характер переходу з одного якісного стану в інший). Міра здоров’я на індивідуальному, колективному, когортному і популяційному рівнях може служити інтегральним критерієм ефективності медико-профілактичної справи. Основними принципами діалектики становлення медико-профілактичної справи є загальність зв’язків, системність, історизм, причинність. Розвитку медико-профілактичної справи характерно постійне перманентне реформування.