РОБОТА СЕСТРИ ПО ДОГЛЯДУ В ADOS (МЕДИЧНИЙ ДОГЛЯД ЗА ХВОРИМ ВДОМА) - Popovičová, М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Домашній догляд за хворим є всесвітнім трендом. У повному обсязі передбачає пристосованість клієнта до власної соціальної обстановці і індивідуально забезпечує якість життя. Метою дослідження було вивчити обмеження, що впливають на розвиток домашнього догляду за хворим з точки зору сестри по догляду, що працює в агентурі домашнього медичного догляду за хворим. Об’єкт і методи дослідження: дослідницьку групу склало 131 сестри, які працюють в агентурі домашнього медичного догляду в Словаччині. При верифікації встановлених гіпотез ми використовували індуктивну непараметричну статистику – Крускала-Валліс ANOVU і аналіз (Сперман і Gamma кореляційний коефіцієнт) на рівні величини a = 0,05. Результати дослідження: за результатами дослідження ми з’ясували, що рівень спільної роботи сестер ADOS з практикуючими лікарями і медичними сестрами в більшій мірі залежить від інформованості громадськості про можливість використання Служб цих агентур. Сестри, які допускають існування різних перешкод в роботі і всупереч цій дійсності більш спокійні в своїй роботі. Навпаки, сестри, які в мінімальній мірі зустрічаються з різними видами робочих перешкод показали найменшу міру впевненості в своїй роботі. Висновки: домашній медичний догляд показав себе як один з зручних і вигідних форм запропонованої медичної допомоги. Сестри в рамках домашнього догляду надають важливу допомогу для клієнта і його сім’ї. Тому, необхідно розвивати у сестер мотивацію і позитивне ставлення до роботи шляхом створенням хороших умов праці.