ВИВЧЕННЯ РІВНЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ І ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ЛІКАРІВ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ – СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ, ЯК СПЕЦІАЛІСТІВ БАЗОВОГО РІВНЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОМПЛЕКСНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ЦІЛЬОВИХ ГРУП ПРИКРІПЛЕНОГО НАСЕЛЕННЯ - Іваць-Чабіна, А.Р. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: вивчити рівень теоретичної та практичної підготовки лікарів загальної практики-сімейних лікарів, як спеціалістів базового рівня надання медичної допомоги до забезпечення комплексної реабілітації цільових груп прикріпленого населення. Матеріали та методи. В опитуванні, за спеціально розробленою анкетою, взяло участь 50 лікарів загальної практики – сімейних лікарів. Всі респонденти – практикуючі лікарі. Запитання стосувались готовності лікарів загальної практики до надання послуг з медичної реабілітації, рівня їх теоретичної та практичної підготовки для надання реабілітаційної допомоги пацієнтам з різними нозологіями, пропозицій що до заохочення лікарів надавати реабілітаційну допомогу цільовим групам населення та можливість підвищення їх кваліфікації в даній галузі. Висновки. Найвищим є рівень теоретичної та практичної підготовки лікарів первинної ланки до надання реабілітаційної допомоги хворим із хворобами органів дихання, органів травлення та хворобами системи кровообігу. Найнижчим рівень підготовки в таких напрямках, як реабілітації хворих після перенесених хірургічних втручань та з травмами опорно-рухового апарату (тут респонденти дали найбільшу кількість негативних оцінок як з питань теоретичної так і практичної підготовки). Загалом рівень підготовки лікарів первинної ланки є недостатнім для повноцінного надання реабілітаційних послуг на базі закладів ПМСД.