МЕДИКО-СОЦІОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ВЛАСНОГО ЗДОРОВ’Я - Дрига, Н.О.; Поцелуєв, В.І.; Сміянов, В.А.; Костенко, А.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – проаналізувати відношення населення об’єднаних територіальних громад до збереження власного здоров’я, профілактики неінфекційних захворювань та пріоритетних питань в охороні здоров’я громади. Матеріали та методи. Форма дослідження – опитування за допомогою закритої анкети. Дослідження проводилося за спеціально розробленою трирівневою пропорційною вибіркою, яка розраховувалась з врахуванням територіальних і соціально-демографічних показників. Всього за пропорційною вибіркою було опитано 1125 респондентів. Теоретична похибка вибірки становить 3%. Обробка анкет велася за допомогою програми «ОСA». Результати. Дослідження показало, що лише половина опитаних жителів об’єднаних територіальних громад позитивно оцінюють свій стан здоров’я, а майже 57% населення зазначають, що в основному не піклуються про власне здоров’я. 78% опитаних відповідальність за своє здоров’я покладають на зовнішні, незалежні від них чинники і тільки 21,8% згодні, що їх здоров’я залежить від способу життя. Більш того, респонденти не відносять до пріорітетних такі проблеми охорони здоров’я як виховання та дотримання здорового способу життя, боротьбу зі шкідливими звичками і відмічають їх лише на рівні 6%. Кожен другий респондент вказав, що має хронічні захворювання, серед яких перше місце займають серцево-судинні. Проте тільки 31% відповіли, що контролюють свій артеріальний тиск. Висновки. Ефективна профілактика хронічних неінфекційних хвороб базується на виявленні та усуненні факторів ризику розвитку захворювань, а також формуванні активного суспільства. Відтак, актуальним є питання розробки і впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій для дистанційного зв’язку пацієнта із надавачем медичних послуг на рівні первинної ланки охорони здоров’я, що дасть можливість покращити динамічне спостереження та підвищити відповідальність населення за власне здоров’я.