ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Рогач, І.М.; Пішковці, А-М.М.; Керецман, А.О.; Цигика, Д.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Встановити особливості епідеміології раку ротової порожнини за статтю населення України в цілому та серед населення Закарпатської області зокрема. Методи. Медико-статистичний, аналітичний, бібліосемантичний та системного підходу. Результати. В статті представлено аналіз епідеміології онкологічних захворювань слизової оболонки порожнин рота населення України та Закарпатської області серед чоловічого та жіночого населення. Виявлено низький рівень онкологічної настороженості лікарів ПМД, лікарів-стоматологів та населення. Показано низький рівень охоплення населення профілактичними стоматологічними оглядами. Висновки. Аналізуючи динаміку з 2014 по 2018 рр. встановлено тенденцію до зростання поширеності злоякісних новоутворень ротової порожнини як на Україні так і на Закарпатті. Прослідковується зниження виявлення випадків раку ротової порожнини на профілактичних оглядах, що вказує на низьку онкологічну настороженість та відсутність планових стоматологічних профілактичних оглядів населення, що потребує розроблення програм по профілактиці онкологічних захворювань на державному та регіональному рівнях.