ЗАХВОРЮВАННЯ ЖІНОК УКРАЇНИ НА ІНФЕКЦІЇ, ЩО ПЕРЕДАЮТЬСЯ СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ ЯК ПРОБЛЕМА ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Слабкий, Г.О.; Миронюк, І.С.; Щербинська, О.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: дослідити та проаналізувати захворювання жінок України на інфекції, що передаються статевим шляхом в ракурсі пріоритетного розвитку первинної медичної допомоги. Матеріали та методи. При виконанні роботи використано медико-статистичний та аналітичний методи. Матеріалами дослідження стали дані галузевої статистичної звітності за 2014–2018 роки. При проведені аналізу не враховувалися дані АК Крим, м. Севастополь та тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Результати. В статті представлені дані щодо захворюваності жінок України на сифіліс, гонококову та хламідійну інфекції, урогенітальний мікоплазмоз і трихомоніаз в динаміці 2014–2018 років. Аналіз захворюваності жінок представлено в розрізі регіонів України. Висновки. Сімейні лікарі, як лікарі першого контакту, мають проводити профілактичну роботу та виявляти захворювання на ранніх стадіях розвитку.