ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ МОДЕЛЕЙ ОЦІНКИ ЕФЕКТУ ПРОГРАМ ПРОФІЛАКТИКИ РОЗВИТКУ СПАЗМУ АКОМОДАЦІЇ - Старинець, М.О.; Очередько, О.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – обгрунтування та ідентифікація моделей оцінки ефекту програм профілактики розвитку спазму акомодації на базі сучасних аналітичних методів та дизайнів. Матеріали і методи. Матеріалами стали розроблені нами програми дослідження, загальний обсяг вибірки склав 1115 школярів. Використаний панельний гніздований блоковий дизайн. Серійним методом вивчені первинні випадки виникнення порушень акомодації у школярів разом з медико-організаційними та популяційними обумовлюючими факторами протягом 2014–2018 років за участі в стандартній і розширеній програмах профілактики. Аналітичні методи охоплювали семи-параметричну модель Кокса, фрейлті модель, фрейлті модель з фракцією нечутливих. Результати засвідчили про відсутність прошарку школярів, нечутливих до розвитку спазму акомодації (СА). Інша ідентифікація форми включала індивідуальний розподіл чутливості (фрейлті модель), що однозначно підтримано даними. Отже, підтримується гіпотеза щодо наявності індивідуальної чутливості до розвитку СА і наступної міопії. Встановлено, що участь у програмі профілактики (ПП) суттєво зменшує ризик виникнення СА незалежно від присутності набутої чутливості (факторів ризику) та вродженої (фрейлті). Висновок робастний за трьома моделями. Тому ПП доцільна для призначення кожному школяреві беззастережно щодо індивідуальних ознак. Середнє річне зменшення ризиків СА внаслідок участі у ПП за різними моделями складало 3,75%, 2,50%, та 4,08%. Причому ефект відтворений незалежно від моменту початку участі у ПП.