ОСОБЛИВОТІ МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН ПЛАЦЕНТИ ПРИ ПРЕЕКЛАМПСІЇ - Яворський, П.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Морфофункціональні зміни в плаценті при прееклампсії та ріст рівня експресії фактору трансформуючого росту проходять ряд закономірних етапів від становлення, напруження й зривом адаптивних механізмів з більш значно вираженими ознаками морфологічної незрілості паренхіматозно-стромальних елементів плаценти особливо в ділянці синцитіотрофобласту та спіральних судин. Важкість перебігу прееклампсії має кореляційний зв’язок з станом морфофункціональних змін у плаценті та змінами співвідношенні про- та протизапальних інтерлейкинів при різних стадіях розвитку прееклампсії. Ступінь клінічного прояву прееклампсії корелює від недостатності інтерлейкинів-10 та із зростанням туморнекротичного фактора-α, стимуляції продукції макрофагозапального протеїну, який сприяє зміні співвідношень Thl / Th2 які є антагоністами і тормозять развиток один одного. Проте, субпопуляція індукції імунної відповіді в бік антисупресорної, прозапальної реанжировки місцевої імунної системи при розвитку прееклампсії очевидна.