ТЕРАПІЯ «ДІЯ–СПОСТЕРЕЖЕННЯ» У РЕАБІЛІТАЦІЙНІЙ ПРАКТИЦІ - Виноградов, О.О.; Гужва, О.І.; Володіна, В.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Терапія «дія–спостереження» (Action Observation Therapy, AOT) – новітня реабілітаційна методика, що включає спостереження за конкретними діями та їх самостійне виконання. Під час реабілітаційного втручання, після отримання пояснення, пацієнти спостерігають на екрані монітора за певними діями (захоплення і переміщення предмета в горизонтальній або вертикальній площині, маніпулювання предметом двома руками, використання пісочного годинника, відкриття і закриття банки, гра з LEGO тощо), які зазвичай ділять на три-чотири елементарних моторних акти. Після спостереження за окремими моторними актами протягом трьох хвилин (фаза спостереження), пацієнти протягом двох хвилин намагаються, у міру своїх здібностей, виконати дію, що вони спостерігали (фаза виконання).