РОЛЬ СПАДКОВОСТІ, СЕРЕДОВИЩА Й ДІЯЛЬНОСТІ У РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ - Сидорко, О.Ю.; Ковач, Ш.А.; Ковач, О.Ш. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
У взаємодії з навколишнім світом дитина є активною, діяльною істотою. У діяльності – навчальній, трудовій, побутовій – реалізуються і розвиваються її природні можливості, набуваються нові фізичні і духовні якості, знання і уміння, формується свідомість. Важливою умовою ефективного розвитку особистості у діяльності є її активність. Виявляється у рухах, пізнанні навколишньої дійсності, спілкуванні, впливі на оточення й на саму себе. На кожному віковому етапі розвитку превалює певний вид діяльності: ігрова (дошкільний вік), навчальна (шкільний вік), трудова (дорослі).