ЧАСТОТА НЕСПРИЯТЛИВИХ ПОДІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ З БЕЗПЕКОЮ НОВОНАРОДЖЕНИХ, ТА ЇХ ЗВ’ЯЗОК З ЛЕТАЛЬНИМИ ВИПАДКАМИ - Бєлорус, А.І.; Ковальова, О.М.; Похилько, В.І.; Кузєнкова, Г.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Дані досліджень, проведених у різних країнах, показують, що від 2,9% до 16,6% пацієнтів під час надання їм медичної допомоги зазнають дії НП. Мета. З’ясувати частоту несприятливих подій, пов’язаних з безпекою новонароджених та довести їх вплив на виникнення летальних випадків. Матеріали та методи. Проведено ретроспективне дослідження за видом «випадок-контроль» серед 354 новонароджених. Результати. У групі пацієнтів, які померли, порівняно з групою пацієнтів, які вижили, достовірно частіше виникали внутрішньо-шлуночкові крововиливи ІІІ-ІV ст. (25,8% проти 4,02%, р=0,000) та події, що асоціюються з безпекою пацієнтів: легенева кровотеча (29,03% проти 1,86%, р=0,000), пневмоторакс (29,03% проти 4,95%, р=0,000), повторна госпіталізація у ВІТН (16,1% проти 3,1%, р=0,001), які достовірно асоціюються з летальними випадками, відповідні, скореговані на гестаційний вік, ВШ (6,2; 19,9; 7,4, 4,1). Висновки. В групі немовлят, які померли, порівняно з групою пацієнтів, які вижили, достовірно частіше виникали хвороби та події, що асоціюються з безпекою пацієнтів та летальними випадками.