ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ЛІКАРЯМИ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ-СІМЕЙНИМИ ЛІКАРЯМИ - Щербінська, О.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити та проаналізувати забезпечення системи охорони здоров’я України лікарями загальної практики-сімейними лікарями (ЛЗП-СЛ) за період 2014–2017 рр. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження слугували дані галузевої статистичної звітності в розрізі регіонів України за винятком АР Крим та непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей. Методами дослідження стали статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Результати. Кількість посад ЛЗП-СЛ за 2014–2017 рр. збільшилася на 3142 посади (19,3%) і в 2017 р. склала 19396,25 посад. При цьому забезпеченість посадами ЛЗП-СЛ зросла на 0,51 (17,1%) на 10 тис. населення країни і в 2017 році склала 3,49. Зареєстровано зниження показника укомплектованості штатних посад ЛЗП-СЛ фізичними особами лікарів на 0,7% з рівнем 72,8% в 2017 р. і коливаннями від 54,64% в Херсонській до 93,43% у Львівській області. Дефіцит ЛЗП-СЛ становить 5416,25 осіб. Висновки. Проведений аналіз забезпечення первинної ланки надання медичної допомоги лікарськими кадрами вказує на пріоритетний розвиток ПМСД на засадах сімейної медицини на сучасному етапі реформування системи охорони здоров’я країни.