ПРИНЦИПИ МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ БАКТЕРІОЛОГІЧНОЇ ЗБРОЇ - Якимець, В.М.; Хижняк, М.І.; Слабкий, Г.О.; Устінова, Л.А.; Печиборщ, В.П.; Близнюк, М.Д. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – проаналізувати проблеми, що постають перед системою охорони здоров’я держави та системою медичного забезпечення військ при застосуванні бактеріологічної зброї як у мирний час так в особливий період та визначити принципи медичного захисту. Матеріали та методи. Для досягнення поставленої мети у роботі використані загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, інтерпретації наукових даних, а також системний і структурно-функціональний підходи. Результати. Встановлено, що особливості розвитку епідемічного процесу при застосуванні бактеріологічної зброї проти особового складу військ та мирного населення визначають складові алгоритму дій в процесі виявлення, індикації та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Реалізація системи заходів медичного захисту при застосуванні біологічних засобів повинна передбачати створення резерву необхідних медикаментів, обладнання та підготовка спеціального персоналу, спроможного працювати і виконувати функції в складних умовах при переводі закладу охорони здоров’я на посилений протиепідемічний режим. Висновки. Використання принципів медичного захисту при застосуванні бактеріологічної зброї повинно стати обов’язковою складовою заходів при ліквідації наслідків надзвичайної ситуації внаслідок застосування патогенних агентів.