УДОСКОНАЛЕНА, ПАЦІЄНТ-ОРІЄНТОВАНА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ДІЯЛЬНОСТІ ЛІКАРЯ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ-СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ - Парій, В.Д.; Короткий, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Наукове обґрунтування удосконаленої, пацієнт-орієнтованої організаційно-функціональної моделі діяльності ЛЗП-СЛ на підставі вивчення інформаційної та комунікативної компетентності лікаря, комунікативних зв’язків ЛЗП-СЛ з іншими об’єктами сфери охорони здоров’я а також задоволеності пацієнтів отриманою ПМД. Матеріали та методи. У роботі використані наступні наукові методи: системного підходу, концептуального та функціонально-структурного моделювання, експертних оцінок. Результати. Розроблено удосконалену, пацієнт-орієнтовану організаційно-функціональну модель діяльності лікаря загальної практики-сімейного лікаря (ЛЗП-СЛ). При її побудові використані як існуючі на даний час, так і запропоновані нами нові організаційно-структурні складові, які у сукупності є об’єктом, на який спрямована діяльність суб’єкта моделі – лікаря ПМД. Лікар ПМД, використовуючи ці організаційно-структурні складові, а також комунікативні зв’язки та спрямовуючі аспекти діяльності, досягає якісної та ефективної ПМД, яка може бути оцінена за допомогою запропонованих індикаторів якості. Висновки. Використання запропонованої нами організаційно-функціональної удосконаленої, пацієнт-орієнтованої моделі дозволить, на нашу думку, отримати пацієнтами високоякісних медичних послуг на первинному рівні, якими вони в свою чергу будуть задоволені.